Blog Entries
Pantotensyra
Category: General

Enligt flera experter finns det ett direkt samband mellan finnar samt brist på låga halter av vitamin b5. Vitamin B5, även känt som pantotensyra, serverar kroppen på många sätt. Det är en medlem av gruppen näringsmässigt elit åtta vitaminer som kallas Vitamin B-komplex. De tillför nytta i nästan alla större organ i våra kroppar. Vitamin B-komplex håller både kropp och själ fungerande och vid god hälsa. Vitamin b5, liksom alla vitaminerna i B-komplex, är viktigt för kroppen för ett antal skäl:

På grund av dess användning i binjurebarken kallas den ofta för antistress-vitaminet. Den stöder binjurarna för att öka produktionen av kortison och andra adrenal hormoner för att motverka stress. För att bilda fosfolipider, sphingosines, steroider med mera behövs Coenzym. Det hjälper också syntetisera porphyrin, som är ansluten till hemoglobin.

Genom ovan nämnda mekanismen, vitamin b5 är också tänkt att bidra till att förhindra åldrande och rynkor samt är viktigt för hår och frisk hud. Som ni kan föreställa er, är det används i en mängd olika kosmetiska produkter.

Den har förmågan att utnyttja maten tar i som bränsle för sin myriad av processer, stora och små. Pantotensyra bistår vid frigörandet av energi från kolhydrater och olika fetter.

Reparerar kroppens vävnader gör det också. Detta gör det en viktig del av kroppens försök att bekämpa den fysiska skador som överdriven stress bidrar.

Pantotensyra serverar många viktiga funktioner i nervsystemet - bland annat vitamin b5 bidrar till produktionen av signalsubstanser, som är viktiga för möjligheten för nerverna att kommunicera.

Skadliga effekter från strålning och antibiotika lindras med B5 vitamin. Det agerar som en kofaktor eller partner till andra medlemmar av Vitamin B-komplex och andra näringsämnen, som också främjar normal tillväxt av kroppen har en stor roll för binjurarna fungera. Detta beror på att dess roll i hormonproduktionen i hela kroppen.

B5 är stabil fuktig värme och oxidation eller reduktion (lägga till eller dra ifrån en elektron), men den förstörs lätt av syror (t.ex. vinäger) eller alkalier (t.ex. bakpulver) och torr värme. Mycket av pantotensyra i vete försvinner vid fräsning och tillagning av kött. I många hela livsmedel är vitamin b5 lätt att tillgå. På senare tid blir allmänheten mer medvetna om vikten av hela livsmedel. Ännu, Dieter av majoriteten av befolkningen är fortfarande består av mestadels kraftigt bearbetade livsmedel (finns Vitamin B5 aktiviteten går förlorad under förädling av livsmedel) på grund av vår snabb takt, tid dålig livsstil i den moderna världen.

Pantotensyra går att finna i bakterier, mänsklig blodplasma, jäst, mögel med mera. Bra källor av pantotensyra inkluderar orgel kött, jäst, äggula, fisk, kyckling, hel spannmål, ost, jordnötter, torkade bönor och en mängd olika grönsaker, blomkål, sötpotatis, gröna ärtor och avokado. Vitamin b5 är också gjord av bakteriefloran i människans tarmar, en annan källa för denna viktiga metabola assistent eller coenzym.

Låga halter av pantotensyra leder ofta till trötthet, vilket är ett tidigt tecken på att du bör fylla på med vitaminet. Stort intag av förädlade och raffinerade livsmedel kan leda till detta. Tonåringar är mer benägna att uppleva låga halter, eftersom deras kost innehåller ofta höga halter av "snabbmat" socker och raffinerat mjöl (alla låg i B-vitaminer). Problemet kan förvärras eftersom akne ofta förknippas med denna typ av kost är vanligtvis behandlas med Tetracyklinantibiotika, som minskar tarmens bakterier och därmed produktionen av pantotensyra i kolon. Forskning på råttor har avslöjat att en brist på pantotensyra leder till bland annat grå päls samt minskad tillväxt. I människor, kan den minskade binjurarna funktion som orsakas av B5-brist leda till en mängd metabola problem. Trötthet är sannolikt; Det kan också finnas fysiska och psykiska depression, en minskning i saltsyra produktionen och andra matsmältningsorganen symtom, några förlust av nervfunktion och problem i blodsocker metabolism, med symtom på hypoglykemi (lågt blodsocker) är den vanligaste.

RSS

Search

This website is powered by Spruz